A. P. Carter byl americkým hudebníkem

22. 01. 2019 17:34:53
a zakládajícím členem "The Carter Family". Je jedním z nejvýznamnějších členů v dějinách country hudby. Cestou po malých horských obcích Appalochian, posloucháním písní obyčejných lidí zpívaných na polích, verandách a kostelech,

jeho skupina kombinuje tradiční Appalachain styl s jedinečným kytarovým stylem s afroamerickými vlivy gospelu. A.P. Carter je zodpovědný za přemenu těchto písní na populární country hudbu.

V roce 1970 byl A. P. Carter zařazen do síně slávy skladatelů Nashville. V roce 1993 se jeho obraz objevil na americkém poštovním razítku. V roce 2001 byl posmrtně uveden do Mezinárodní hudební síně Bluegross.

́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́

A.P. Carter se narodil v roce 1891 jako nejstarší z osmi děti ve státě Virginii v oblasti, která byla známa jako Poor Valley. Koktal a jako dítě trpěl třesy a byl neklidný. Matka za všechny jeho neduhy vinila blesk, který uhodil těsně vedle ní, když byla s A. P. ve vysokém stupni těhotenství.

A. P. Carter miloval hudbu už v mladém věku. Hrál na housle a zpíval v kostele. Když byl starší předpokládal, že bude farmařit jako jeho rodiče a prarodiče. Chtěl si koupit vlastní pozemek, ale aby si na něj vydělal, v roce 1911 vyrazil do Richmondu, Indiana, aby pracoval na železnicích. Po několika měsících dostal břišní tyfus. Domů se vracel nemocný a ve vlaku napsal svoji první písenˇ: "Clinch Mountain Home."

Když se A. P. uzdravil, pracoval pro svého strýce F. Bayese, který měl obchod. Prodával zelenˇ, a tak A. P. cestoval do Scott County a prodával a dodával stromy a keře.

Jednou v roce 1914 cestoval do městečka Copper Creek, kde z jednoho stavení zaslechl, přes otevřené okno, nádherný altový hlas. Hlas patřil krásné šestnáctileté dívce Sara. A. P. cítil, že nikdy neslyšel krásnějsí hlas a neviděl krásnější dívku. Zamilovali se a vzali se roku 1915.

Zili v Poor Valley a měli spolu tři děti. Sary sestřenice Maybelle si vzala roku 1926 A. P. bratra. Společně vytvořili první komerční venkovskou hudební skupinu. Jejich hudební kariera byla nejčastěji ve školních domech a malých společenských setkáních. Zlom přišel až roku 1927, kdy se v červenci zučastnili konkurzu, který uspořádal "Výrobce zvukových záznamů Victor". A. P. Carter přesvědčil rodinu, aby se na konkurz vydala. Sara byla v sedmém měsíci těhotenství, ale udělali si výlet po prašných cestách přes odporné letní horko.

Uspěch Carterovy rodiny se zakládal na schopnosti přeměnit dlouhou tradici lidové a církevní hudby v Appalachian oblasti, předávané ustně z generaci na generaci.

Aby A. P. Carter našel nové skladby zastavoval se na farmách, v hospůdkách a učil se místní lidvé písně, seznámil se s náboženskou hudbou. Přestože v době, kdy on žil, byl rasismus, A. P. cestoval se svým kamarádem Lesley Riddle, který byl černoch. Díky tomu Cartova rodina začlenila do repertoáru hodně afroamerické církevní hudby. Carter předal skladby Sara a Maybelle, které skladby aktualizovaly.

"The Carter Family" byla první populární skupina, která měla ženy. Sara jako zpěvačka a Maybelle jako kytariska. Maybelle měla jedinečný kytarový styl, který je známý jako "Carter Scratch", toto dalo The Carter Family svůj jedinečný zvuk a ovlivnilo směr country hudby po celá desetiletí.

Jedna z jejich nejpopulárnějších a nejobtížnějších písní je z roku 1929 "Wildwood Flower", které se prodalo 120 000 kopií.

Do poloviny třicátých let, kdy A. P. objevoval nové písně, se jeho manželství zhroutilo. Bylo to moc na Saru, která musela tahat dříví z lesa a sekat dříví, aby si mohla zatopit. Nejenom to, Sara často neměla dost finančních prostředků. A. P. nic nezastavilo, nepřemýšlel o manželstvi, jeho jedinou myšlenkou byla hudba. Během jeho nepřítomnosti se Sara zamilovala do A. P. bratrance Coy Bayese, kterého A. P. požádal, aby vypomohl Sáře v jeho nepřítomnosti.

Ačkoliv se Bayesova rodina snažila zachránit manželství mezi A. P. a Sarou a přestěhovala do Californie, manželství se rozpadlo. A. P. a Sara se rozvedli roku 1936. I přes rozvod trio The Carter Family pokračovalo v nahrávání nových písniček. Společně dalších sedm let pořádali pravidelná rozhlasová vystoupení.

Roku 1939 se Sara provdala za Coy Bayese a v roce 1943 opustila slavné trio a odstěhovala se do Californie. A. P. cítil, že bez Sary hlasu už by písničky neměly stejnou sílu a krásu, i on opustil The Carter Family. Maybelle a její dcery Helen, Anita a June pokračovaly v hudební tradici The Carter Family. Později si Maybelle dcera June vzala za manžela legendu country music Johna Cashe.

Sara Bayes a Maybelle Carter po mnoha letech.

Autor: Ivana Lance | úterý 22.1.2019 17:34 | karma článku: 14.35 | přečteno: 177x

Další články blogera

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma článku: 18.69 | Přečteno: 618 | Diskuse

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma článku: 21.32 | Přečteno: 581 | Diskuse

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 304 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 258 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.46 | Přečteno: 401 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.73 | Přečteno: 180 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.12 | Přečteno: 9199 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 394 Celková karma 19.18 Průměrná čtenost 955

Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...