Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Také vás děsí "Omicron"?

Tato zpráva vyšla. 7.12.2021: Omicron dosahuje téměř dominantního postavení v Jižní Africe Světoví zdravotničtí úředníci se snaží získat informace o variantě COVID-19 omicron a tvrdí,

že tato mutace může předstihnout mutaci delta a stát se dominantním kmenem na světě.

"Ještě je brzy, ale stále více údajů začíná prosakovat a naznačuje, že omicron pravděpodobně předstihne deltu na mnoha, ne-li všech místech," řekl Dr. Jacob Lemieux, který monitoruje varianty pro výzkumnou spolupráci vedenou Harvard Medical School.

Města zavádějí ochranná opatření s nadějí, že se variantu podaří omezit. Zprávy z Jihoafrické republiky mezitím naznačují, že omikron může být méně závažný než předchozí varianty.

Deník New York Times uvedl, že podle vědců z nemocnice v Pretorii se zdá, že pacienti s novou mutací jsou méně nemocní než ti, kteří vyhledali léčbu dříve. List uvedl, že většina pacientů zjistila, že má tento virus, až poté, co byli přijati kvůli jiným problémům. - Na této zprávě se podílela agentura Associated Press

https://www.foxnews.com/live-news/omicron-covid-19

https://www.cnbc.com/2021/12/06/omicron-covid-variants-risk-profile-starts-to-emerge-with-early-data-.html

Hlavní lékařský poradce Bílého domu Dr. Anthony Fauci v neděli uvedl, že předběžné údaje o závažnosti varianty Covid omicron jsou "poněkud povzbudivé", a to v návaznosti na první údaje z Jihoafrické republiky, které naznačují, že nemusí být tak závažná, jak se původně obávali.

Fauci však upozornil, že k vytvoření úplného obrazu o rizikovém profilu omikronu je zapotřebí více údajů. Světová zdravotnická organizace 26. listopadu uvedla, že tato varianta je "znepokojující", což vyvolalo vlnu mezinárodních zákazů cestování a nových omezení pro Covid.

Je zřejmé, že v Jižní Africe má omikron výhodu v přenosu," řekl Fauci pro CNN a dodal, že "ačkoli je příliš brzy na to, abychom o tom mohli učinit nějaké definitivní prohlášení, zatím to nevypadá, že by to mělo velkou závažnost".

V Jihoafrické republice dochází k nárůstu počtu případů Covid, které jsou připisovány variantě omicron, a také k nárůstu počtu hospitalizací. Vzhledem k přetrvávající nejistotě ohledně omikronové varianty Covidu odborníci pozorně sledují reálné údaje přicházející z Jihoafrické republiky.
Zpráva Jihoafrické rady pro lékařský výzkum, která byla zveřejněna v sobotu, naznačuje, že by tento kmen mohl způsobit mírnější infekci. Vzhledem k relativně malému množství údajů a k tomu, jak nedávno byla varianta zjištěna, je však příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda představuje větší riziko úmrtí.

Dokument podrobně popisuje situaci za poslední dva týdny v nemocničním komplexu Steve Biko/Tshwane District Hospital v provincii Gauteng, kde byl omikron poprvé zjištěn a kde nyní dochází k prudkému nárůstu případů infekce Covid.

Hlavním zjištěním ve zprávě bylo, že většina pacientů nebyla závislá na kyslíku (jak bylo běžné v předchozích vlnách, uvádí se ve zprávě) a že většina pacientů na odděleních s Covidem byla "náhodně přijata", protože měli jiný lékařský nebo chirurgický důvod pro přijetí do nemocnice.

Tato zjištění navazují na neoficiální zprávy lékařů z Jihoafrické republiky, podle nichž může varianta omicron způsobovat mírnější příznaky. Jihoafrická lékařka, která si viru všimla jako první, uvedla, že u svých pacientů pozorovala "extrémně mírné" příznaky, ale žádná oficiální data tato pozorování nepotvrdila.
 

Zpráva - která se zabývala pouze malým počtem pacientů - však uvádí následující: "je však zřejmé, že věkový profil se liší od předchozích vln".

Analýzou 166 pacientů přijatých do nemocnice mezi 14. a 29. listopadem zpráva zjistila, že "věkový profil se výrazně liší od předchozích 18 měsíců", kdy bylo do nemocnice přijato mnohem více mladších dospělých a dětí.

"V posledních dvou týdnech bylo ne méně než 80 % přijatých mladších 50 let. To odpovídá věkovému profilu přijatých ve všech veřejných i soukromých nemocnicích v Tshwane a v celé provincii Gauteng v posledních dvou týdnech ...". Devatenáct (19) procent tvořily děti ve věku 0-9 let a nejvyšší počet přijetí byl ve věkové skupině 30-39 let, což bylo 28 procent z celkového počtu," uvádí se ve zprávě.

Uvedla, že nárůst počtu hospitalizací mladších osob může být důsledkem nižší proočkovanosti mladších lidí, přičemž uvedla, že "je možné, že se jedná o efekt očkování, neboť v provincii bylo očkováno 57 % osob starších 50 let ve srovnání s 34 % ve skupině 18-49 let".

Podle zprávy nebylo na dětských odděleních Covid během posledních dvou týdnů zaznamenáno žádné úmrtí v souvislosti s přípravkem Covid.

Je důležité poznamenat, že informace o pacientech uvedené ve zprávě představují pouze první dva týdny omikronové vlny v okrese Tshwane; samotná zpráva upozorňuje, že "klinický profil přijatých pacientů se může během následujících dvou týdnů výrazně změnit, do té doby budeme moci vyvozovat závěry o závažnosti onemocnění s větší přesností".
Ačkoli tyto první údaje mohou být povzbudivé, je důležité je brát s nadhledem: jsou založeny na předběžných zjištěních od malého počtu lidí.

---------------------------

Znamená to, že pokud by lehký průběh velice nakažlivého Omicronu, dal lidem imunitu proti Covidu19?

Je důvod k radosti, nebo ještě ne?

 

 

 

 

 

 

Autor: Ivana Lance | úterý 7.12.2021 14:10 | karma článku: 18,56 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,21 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,40 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,50 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Předstírám, že jsem: Sibyla.

Nik se vrátil se z kasina nad ránem, ulehl do postele a okamžitě usnul. Přestože jsem byla vzhůru, odolávala jsem pokušení vylézat z postele ve čtyři ráno. Musela jsem si ale na chvíli zdřímnout,

3.1.2024 v 1:01 | Karma: 15,29 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 394
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 958x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik