Rozdíl mezi českým a americkým doktorem, aneb proč jsou v Americe doktoři vysmátí..?

17. 04. 2019 15:47:09
Myslím si, že znám odpovědˇ: protože Americký doktor léčí a nejedná s pojištˇovnama ani nevypisuje začátek a ukončení nemocenské. Všechno, co jsem napsala, je viděno očima pacienta, kterým v Americe jsem.

Lékaři stejného oboru si pronajmou prostory, o které se dělí. Včetně recepce, kde sedí sekretářka, která zvedá telefony a objednává pacienty. Nejčastějí za touto přepážkou sedí i pracovnice, které mají na starosti zdravotní pojištění.

V Americe se objednáváte i u obvodního lékaře, který se tady nazývá Family Doctor nebo Physician Doctor. Pokud máte chřipku a potřebujete ošetření ihned a váš doktor nemá žádnou hodinu volnou, ani někdo z doktorů, kteří společně sdílejí pronajaté prostory, tak jedete na Urgent Care. Urgent Care je v podstatě pohotovost, ale není to nemocnice.

Pokud jste objednáni na určitou hodinu a vejdete do čekárny, většinou tam není mnoho pacientů. Každý pacient chodí na svoji hodinu, aby tam dlouho nečekal. Zapíšete se na recepci u sekretářky, dáte jí řidičák a kartičku pojištˇovny, ony vás zinkasují, u obvodˇáka je to 15 dol. za návštěvu. Na recepci zkontrolují vaše udaje a vy se posadíte v čekárně.

Po chvíli se otevřou dveře a zavolá vás zdravotní sestra. Zapomenˇte na: jeden doktor a jedna ordinace. Zdr. sestra vás zavede do chodby, kde vidíte očíslované dveře, a opět recepci, tentokrát se zdr. sestrama, které jsou oddělené pultem, za kterým sedí u počítačů, mají tam tiskárny apod.

Zdr. sestra vás nejprve šoupne do výklenku s osobní váhou, zváží vás a někde je i křeslo, kde vám změří krevní tlak a teplotu.( Jinde měří krevní tlak a teplotu až v "ordinaci".) Udaje zapíše a teprve potom vás odvede do některých z očíslovaných dveří. To je "ordinace", kam za vámi doktor přijde. Je to malý prostor, kam se vejde dvoudílná kuchynˇšká linka s dřezem a kožené křeslo, které je potaženo papírem, který se po každém pacientoví má vyměnit. Kožené křeslo je vyšší, takže je u něho stoupátko, jeho výška se může upravovat a sklápět opěradlo a vysunout podnožník. Ještě je v místnosti jedno nebo dvě křesla, kde si můžete odložit věci a malá točíčí stolička pro doktora. Doktor, ke kterému jste objednání, než vejde dovnitř, zaklepe na dveře.

Pokud se doktor rozhodne, že potřebujete injekci nebo změřit EKG, odejde a pošle k vám zdr. sestru, která prijde s injekcí nebo si přiveze na malém vozíku EKG. Doktor se vrátí po chvíli, kdy jsou jeho příkazy splněny. Také tam mají xray, pokud si zlomíte ruku nebo nohu, nemusíte nikam šmajdat. Kde vám dají sádru, tak to nevím. Měla jsem ruku pouze naraženou.

Lékař, který vám předepíše léky, se vás zeptá, kde si je vyzvednete a sami lékárnu informují, že tam pro prášky přijdete.

Na nabírání krve mají zvláštní místnost, kam se posadíte a čekáte, až vám zdr. sestra přijde nabrat krev.

Všechno je takové poklidné, žádná nervozita a vy odejdete domů a můžete čekat na fakturu. Nevíte, co vám pojišťovna uhradí, a co k těm 15 dol. ještě budete doplácet.

====================================================

A jak jsem se zmínila na začátku, obvodní doktor v Americe nevypisuje začátek a konec nemocenské, protože tady se žádná nemocenská neproplácí.

Pokud máte nějaký velký zdravotní problém, zažádáte si v práci o neplacené volno. (Jen tak mimochodem, na neplacené volno nemáte nárok, pokud pracujete na poloviční uvazek a neodpracujete požadovaný počet hodin.) Pokud pracujete na plný pracovní uvazek a ředitel podniku podepíše, že s neplaceným volnen souhlasí, tak podnik se tímto zavazuje, že vás po nemoci vezme zpátky, ale nezavazuje se k tomu, že dostanete stejnou pracovní pozici.

Jak už jsem řekla, nemocenská se nevyplácí, ale u některých velkých podniků se můžete pojistit na krátkodobou nebo dlouhodobou nemoc. To probíhá tak, že všechny výsledky od doktorů jim zašlete, a oni vám podle vážnosti nemoci, vyplatí najednou finanční částku, ke které odborníci dospěli.

Pokud máte velký zdravotní problém, tak se vyjádření vyžaduje od odborníků, takže chirurg mi vypisoval papíry a do práce jsem se směla vrátit, až mi opět chirurg podepsal papír, že s návratem souhlasí.

ˇ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́ ́

Také jste si všimli pohody a klidu, která je v Americe u lékaře? Lékaři ani zdravotní sestry tady neřeší papíry. Oni léčí...

Autor: Ivana Lance | středa 17.4.2019 15:47 | karma článku: 27.92 | přečteno: 2022x

Další články blogera

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma článku: 18.26 | Přečteno: 610 | Diskuse

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 580 | Diskuse

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 304 | Diskuse

Ivana Lance

Předstírám, že jsem: Sibyla.

Nik se vrátil se z kasina nad ránem, ulehl do postele a okamžitě usnul. Přestože jsem byla vzhůru, odolávala jsem pokušení vylézat z postele ve čtyři ráno. Musela jsem si ale na chvíli zdřímnout,

3.1.2024 v 1:01 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 346 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.45 | Přečteno: 126 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.65 | Přečteno: 8652 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 424 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 662 | Diskuse

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 578 | Diskuse
Počet článků 393 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 957

Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...