Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

... a nemocnice nárůst pacientů nestihají, a nemocnice nám kolabují

Pacienti leží hodiny na chodbě, nápor nezvládáme, říká primář interny29. ledna 2015  15:13 (datum je opravdu rok 2015) Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/bulovka-pacienti-sanita-prijem.A150129_144043_praha-zpravy_hv
Praha má podle lékaře a poslance Jiřího Koskuby od začátku ledna vážné problémy s příjmem akutních pacientů. Koskuba pracuje v Nemocnici Na Bulovce, podle něj se tam stává, že lidé, které přiveze sanita, leží hodiny na provizorním lůžku na chodbě.

„Od 2. ledna přibylo klientů o 30 procent. Nevím, co se stalo, ale příjmy kolabují a lidi není kam ukládat,“ řekl ve čtvrtek na poslaneckém zdravotním výboru Jiří Koskuba.„Pacienti nám leží na chodbě před ambulancí, na nouzových lůžkách i dvanáct hodin, protože nejsme schopni zvládnout nápor,“ dodal lékař  II. interního oddělení Nemocnice Na Bulovce, který je zároveň také poslancem a členem zdravotního výboru.Podle něj není situace krizová jen na Bulovce. „Podobné informace mám z Krče nebo Vinohrad,“ dodal lékař.Podle něj problém spočívá v nedostatku zdravotních sester, složitém vzdělávacím systému lékařů, ale také v nedostatku akutních lůžek v Praze. Krizi podle něj mohlo prohloubit i zrušení regulačních poplatků. „Personál na akutních lůžkách je pak tak přetížený, že raději odchází,“ dodal Koskuba.

Sanity jezdí k pacientům stále častěji, říká poslanec

Za pravdu mu dal poslanec Jiří Štětina, který byl dříve primářem ARO, i šéf výboru, onkolog Rostislav Vyzula. „Ačkoliv ze strany ministerstva zdravotnictví slyšel, že situace ve zdravotnictví je stabilizovaná, sám vím, že není úplně optimální,“ řekl Vyzula. „Nemocnice v Praze nemají dostatek akutních lůžek. Přitom výjezdů záchranky v celém Česku přibývá,“ podotkl Štětina.Ve čtvrtek zaslaná čísla středočeské záchranky ale vzrůstající trend nepotvrzují. „V roce 2014 posádky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje uskutečnily na základě tísňové výzvy 107 493 výjezdy a ošetřily 104 867 pacientů, což je meziročně přibližně o tisíc méně,“ uvedla mluvčí záchranky Petra Effenbergerová.Poslanci také zmínili, že problém v Praze by mohlo prohloubit rušení lůžek v mělnické nemocnici, o kterém se podle politiků spekuluje. (!!!!!)

Stěhování a plán vybudovat oddělení emergency

Nemocnice Na Bulovce nárůst pacientů eviduje. „Jestliže primář II. interny popisuje nějak situaci, pak je to nejpovolanější člověk a my jeho informace nemůžeme vyvracet,“ řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek. „Pacientů skutečně nárazově přibylo o 30 procent. Proč, to je ale docela záhada, ve které nelze příliš hledat logiku,“ dodal Šalek s tím, že interna patří k těm částem nemocnice, na jejichž lůžkách je skutečně největší nápor. „Pokud v jednu chvíli přijedou tři sanity, pak se může stát, že pacienti leží na chodbě,“ domnívá se mluvčí nemocnice.Podle něj Bulovka slouží širokému okolí. Zároveň Šalek podotkl, že v minulosti situaci zhoršil úbytek lůžek na soukromé poliklinice Vysočany. Bulovka navíc v těchto dnech slučuje dvě své interní kliniky. I. interní kliniku v souvislosti s tím stěhuje za tou II. Stěhování provázejí omezení na I. interně.Bulovce navíc chybí centrální příjem, tedy oddělení emergency, kam by se sjížděly všechny sanity a které by rovnou dokázalo poskytnout akutní pomoc včetně operací. Nemocnice by chtěla toto oddělení vybudovat ještě letos, musí na něj ale sehnat peníze.Ani slučování klinik, ani emergency ale nebude znamenat navýšení počtu lůžek. Bude ale znamenat vyšší komfort pro přijímané pacienty, protože se zjednoduší logistika jejich přijímání.„Počty lůžek nemůžeme svévolně navyšovat, protože musíme dodržovat koeficienty zdravotních pojišťoven,“ dodal Šalek.Bulovka má nyní přes jeden tisíc lůžek a ročně přijme téměř 45 tisíc pacientů. V roce 2013 ambulantně vyšetřila 562 358 lidí.

Pražská záchranka loni opakovaně upozorňovala na problémy s příjmem pacientů. Byly případy, kdy pacienty vozili od jedné nemocnice k druhé a pacient tím ztrácel čas. Celá věc se následně řešila i na ministerstvu zdravotnictví. Závěr byl takový, že zařízení by si každý den měla vyměňovala informace o počtu volných lůžek (více čtěte zde).  Autor: Hana VálkováZdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/bulovka-pacienti-sanita-prijem.A150129_144043_praha-zpravy_hv

  

 

 

Autor: Ivana Lance | úterý 23.2.2021 16:36 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1154x
  • Další články autora

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,21 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,50 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Předstírám, že jsem: Sibyla.

Nik se vrátil se z kasina nad ránem, ulehl do postele a okamžitě usnul. Přestože jsem byla vzhůru, odolávala jsem pokušení vylézat z postele ve čtyři ráno. Musela jsem si ale na chvíli zdřímnout,

3.1.2024 v 1:01 | Karma: 15,29 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 394
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 958x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik